ΡΩΜΑΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

2015-11-10 09.26.18Η τάξης μας μαζί με την Ε΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας πήγαμε μια εκδρομή στα Ρωμαϊκά μνημεία. Ένα από αυτά είναι η Ρωμαϊκή Αγορά, η Ροτόντα, οι Μαγεμένες και στη Καμάρα ή αλλιώς η Αψίδα του Γαλερίου. Μας ξενάγησε μια καλή κυρία που σπούδασε Αρχαιολόγος και το όνομά της ήταν Ξανθή.
Η Ρωμαική Αγορά είχε πολύ χορτάρι, σπασμένους κίονες και είχε πολλές καμάρες που στο περιεχόμενό τους ήταν χτισμένα τα μαγαζιά.
Η Ροτόντα είναι φτιαγμένη από ψηφίδες άλλες είναι χρυσές και άλλες χάλκινες. Ο τρούλος είχε στην μέση τον Χριστό και από γύρω του είχε πολλούς αγγέλους.
Η Καμάρα χτίστηκε για να περνάνε οι Ρωμαίοι όταν μας είχαν νικήσει στον πόλεμο της Ανατολής.
Το μνημείο με την ονομασία Μαγεμένες ή Είδωλα ανήκει πιθανότατα σε ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο στο κέντρο της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης και χρονολογείτε στο τέλος του 2ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Η θέση του ήταν κάπου ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και στον Άγιο Νικόλαο, στον άξονα της σημερινής οδού Αριστοτέλους.
Το 1864 ο Γάλλος παλαιογράφος Emmanuel Miller, με άδεια της οθωμανικής κυβέρνησης και παρά τη γενική αντίδραση του πληθυσμού της πόλης, αποξήλωσε το μνημείο, τεμαχίζοντάς το βίαια και μετέφερε στη Γαλλία τα γλυπτά, που εκτίθενται σήμερα στο μουσείο του Λούβρο.

Κυριαζή Μαργαρίτα

2015-11-10 10.54.54

2015-11-10 11.27.25

2015-11-10 13.03.50

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: